Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, μετά την καισαρική



Ύστερα από μία καισαρική τομή, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το σώμα μπήκε σε μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι και η αποκατάσταση τής σιλουέτας σας δεν θα είναι τόσο εύκολη και γρήγορη.

Το γυναικείο σώμα, κατά το φυσιολογικό τοκετό, αποβάλει τη μεγαλύτερη ποσότητα των υγρών της εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με την καισαρική τομή. Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τους εαυτούυς σας με τις σταρ του Χόλυγουντ. Οι εξαντλητικές δίαιτες και οι ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια, ΄που πολλές ακολουθούν, δεν προτείνονται από τους γιατρούς, ενώ οι σταρ έχουν και πολλά πολλά λεφτά και πολλή πολλή βοήθεια.

• ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΤΕ;
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν η γυναίκα να περιμένει μέχρι να περάσουν έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, πριν ξεκινήσουν να γυμνάζονται, ενώ –αν μιλήσουμε για δίαιτα- και πάλι ποτέ πριν από την έκτη εβδομάδα, ειδικά εάν η μητέρα θηλάζει κιόλας.

Πολλές γυναίκες, που γέννησαν φυσιολογικά, ανέκτησαν πολύ γρήγορα τις δυνάμεις τους και επέστρεψαν στη ζωή, που έκαναν και νωρίτερα, ταχύτατα. Αντίθετα, η καισαρική τομή είναι ένα είδος χειρουργείο, κάτι που σημείνει ότι χρειάζεται χρόνος αποκατάστασης.

Για αυτό οι γιατροί απαγορεύουν κάθε άσκηση, στην περίπτωση τής καισαρικής, πριν από την έκτη εβδομάδα, οπότε (θεωρητικά τουλάχιστον) το γυναικείο σώμα έχει συνέλθει από το σοκ του χειρουργείου, έχει περάσει το διάστημα, κατά το οποίο μπορεί να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή και έχει «δέσει» η συγκεκριμένη περιοχή.

• ΜΕ ΤΙ ΞΕΚΙΝΑΩ;
Γυμναστές και γιατροί συνιστούν να ξεκινήσετε με περπάτημα. Μην βάζετε στο μυαλό σας τις βόλτες στα μαγαζιά, αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορείτε, όμως, να κάνετε την αρχή με ελαφρύ βάδισμα γύρω από το σπίτι ή στο κοντινό σας γήπεδο.

Εάν επιλέξετε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα σε γυμναστήριο, καλό είναι να ενημερώσετε τον γυμναστή σας για το ότι είστε σε ...λοχεία, ώστε εκείνος να σας καθοδηγήσει για το πόσο ...σκληρά ή ήρεμα πρέπει να «μπείτε» στο πρόγραμμα.

• ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ;

Όσο έτοιμη και να νιώθετε, πρέπει να προσέξετε εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

• ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

• ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

• ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

• ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

• ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ

Σε μία τέτοια περίπτωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.